Unele cercetări anterioare au sugerat că nivelul scăzut al testosteronului este un factor de risc independent al mortalităţii pe o perioadă de urmărire de 6 luni. Studiul prezent a continuat aceste investigaţii pe o populaţie mai mare şi pe o perioadă de urmărire mai lungă.
Populaţia studiată pe o perioadă de 8 ani a fost împărţită de cercetătorii de la VA Puget Sound Health Care System din Seattle la 3 grupuri: cei cu un nivel normal, cei cu un nivel echivoc şi cei cu un nivel scăzut al testosteronului. Un nivel scăzut al hormonului a fost definit printr-un nivel al testosteronului total mai mic decât 250 ng/dL (< 8.7 nmol/L) sau un nivel al testosteronului liber mai mic decât 0.75 ng/dL (< 0.03 nmol/L).
Mortalitatea a fost 20.1% la cei cu un nivel normal al hormonului, comparativ cu 24,6% în cazul pacienţilor cu un nivel echivoc de testosteron şi 34,9% la cei cu nivelul testosteronului scăzut. După ajustarea calculaţiilor statistice pentru vârstă şi morbiditate, respectiv după excluderea bărbaţilor care au decedat în cursul primului an de urmărire, pentru a minimaliza efectul bolilor, nivelul scăzut al testosteronului a fost în continuare asociat cu o mortalitate mai crescută. Totuşi, după ajustare, mortalitatea pacienţilor cu un nivel echivoc al hormonului nu a fost diferit în mod semnificativ de moratalitatea subiecţilor cu un nivel de testosteron normal.
Studiul este limitat din mai multe puncte de vedere, de exemplu din cauza design-ului retrospectiv, incapacităţii de a stabili cauzalitatea, lipsei de reevaluare sistematică a unui cohort prospectiv sau lipsei datelor în ceea ce priveşte tratamentul cu testosteron. De aceea, cu toate că rezultatele lor sugerează o legătură strânsă între nivelul scăzut de testosteron şi mortalitate, autorii consideră că sunt necesare studii prospective pentru urmărirea acestui fenomen.
Arch Intern Med. 2006;166:1660-1665.